Hvordan rengjøre mobilen? – Dette gjør du

Det er forskjellige måter å vaske mobilen på, men mobilprodusentene er litt tilbakeholden på hvilke produkter de mener du bør bruke.

Chilimobil - 18. mars 2020

Apple kom nylig med en oversikt over hvordan rengjøre alle Apple-produkter. Denne oversikten gjorde at vi selv ønsket å lage denne artikkelen.

Vi vet hvordan vi vasker det meste, men mobilen vår er såpass viktig og dyr at vi ikke slenger den i vasken med en dråpe Zalo på og skurer i vei med vaskekosten. Det er del ting som er greit å vite for å få mobilen ren, men samtidig for at den skal vare så lenge som mulig.

Kan “skade” telefonen
Apple som nylig kom med en guide for å vaske sine enheter har tidligere fortalt at de ikke «ønsker» at deres produkter skal vaskes. At man helst bare skal bruke en mikrofiberklut på grunn av redsel for at rengjøringsmidler kan ødelegge det fingeravtrykkbestandige, oljeavstøtende belegget på skjermene. Samsung har også sagt det samme.

Det er mulig at produsentene har prøvd å være på den “sikre” siden. Det kan vi forstå! Joanna Stern hos The Wall Street Journal har tatt en ganske god test for å se hvor mye som skal til for at dette belegget faktisk forsvinner. Nå sier vi ikke at du skal ta samme test selv, eller følge det hun gjør, men det kan være betryggende for dem som kanskje har holdt av med å vaske mobilen i frykt for å ødelegge dette belegget. Videoen er dessverre på engelsk, men var for god til å ikke ta med. Artikkelen fortsetter under videoen.

Link til video: The Wall Street Journal

Videoen viser at 1095 vask med våtservietter som inneholder isopropanol (isopropanol desinfiserer – mer om isopropanol under) ment for bruk på touch-skjermen, ikke gjorde mye skade. Dette vil berolige de som før ikke har ønsket å bruke slike produkter. *** Husk at det kan fortsatt være lurt å holde mobilen unna baderom, kjøkken og universalvaskemidlene.

Hvis du vil gjøre et ekstra tiltak for å bevare skjermen på din mobil, kan en skjermbeskytter være en god løsning.

Hvilke produkter du bør bruke
Dersom du ønsker å vaske mobilen din, så ikke benytt vanlige kjøkken-, bad- og overflateprodukter, og heller ikke blekemidler, skuremidler eller rengjøringsmiddel via sprayboks.

Mobilprodusentene anbefaler at vi bruker produktet som inneholder “Isopropanol“. Antibac har dette produktet som er beregnet for å vaske touchskjermer. Et godt alternativ hvis man vil følge flesteparten av produsentene sine anbefalinger. Kan kjøpes på de fleste apotek. Vi fant «Antibac Touchscreen Wipes» også hos Staples.

Apple, Samsung og Google forteller at du kan bruke en klut med 70 prosent isopropanol eller desinfiserende våtservietter fra Clorox til å tørke av skjerm, kanter og bakside på mobilen. Et lite problem er at vi i Norge har liten tilgang til Clorox produkter.

Samsung oppdaterte rengjøringsveiledningene sine for å inkludere alkoholbaserte rengjøringsmidler. De råder nå om å lett vete en klut med et desinfiserende middel eller alkoholbasert løsning og tørke forsiktig. Men advarer mot å bruke væske direkte på telefonen.

Dette gjør du:

  • Vask hendene dine først.
  • Koble fra alle eksterne strømkilder, enheter og kabler og skru av mobilen.
  • Bruk alltid en myk og lofri klut. Unngå kluter, håndklær, tørkepapir eller lignende produkter som kan ripe.
  • Finn fram dine desinfiserende våtservietter, eller din klut med rengjøringsmiddel allerede påført.
  • Ikke spray rengjøringsmidler direkte på produktet.
  • Ikke få fukt i noen av åpningene.
  • Vær forsiktig ved bruk av væske i nærheten av produktet. Ikke dynk mobilen med væske eller vannbaserte produkter.
  • Unngå å gni for mye. Dette kan skade produktet.
  • Ikke bruk en binders eller andre spisse delen for å rengjøre ladeporter. Dette kan føre til kortslutning.
  • Vask hendene dine på nytt

… og sist men ikke minst, nyt din nå rene og pene mobil 😀

Aktuelt fra Chilimobil

Kvinne i førersetet til en bil som bruker en mobiltelefon i fanget. Over bildet er det en rød tekstboks med hvit skrift som sier "10 200 kr i bot" og under den står det "Her er reglene som gir deg bot"

10 200 kr i bot for å bruke mobilen i bilen

Boten har økt — men hva er egentlig lovlig og hva gir deg bot? Se videoen under👇

Bildet viser en kvinne som er smilende og presenterer en mobil i et videoformat. Det er en stor tekst som sier "Alt nytt på 4 minutter", som antyder at videoen er en rask gjennomgang eller oppdatering. En annen tekst som sier "Samsung Galaxy S24" tyder på at smarttelefonen som vises er den nyeste modellen fra Samsungs Galaxy-serie. Bakgrunnen er nøytral og inneholder elementer av interiørdesign som en plante, hvilket gir en uformell og vennlig atmosfære.

Samsung S24 kommer til å selge mer enn iPhone?

Her er alt nytt om Samsung Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra. Se videoen under her 👇

Knust mobil faller i regnet mot steinfliser på bakken

Skadeforsikring

1 måned gratis med mobilforsikring fra Chilimobil. Deretter kun 69,-/mnd. Du kan forsikre både gamle og nye mobiler.

På venstre side av bildet er det en overskrift i hvit tekst som sier "De 5 vanligste IT-spørsmålene du får under julemiddagen". Til høyre for teksten er det logoen til "Chili mobil". I midten av bildet er det en utklipp av en kvinne med blondt hår, iført en rød julegenser med julepynt på. Hun ser ut til å være i en samtale eller presentasjon, og holder papirer og en kopp. Bakgrunnen er monokrom med forskjellige nyanser av rød og noen abstrakte mønstre eller effekter som gir en festlig følelse.

5 IT-spørsmål du får under julemiddagen

Her er de 5 vanligste IT-spørsmålene som kommer opp til jul og hvordan du løser dem. Se videoen under her 👇

En bekymret kvinne med krøllete hår og en lys rosa genser ser forvirret og frustrert ut mens hun stirrer på mobiltelefonen sin. Hun står utendørs ved siden av en grå vegg på en solfylt dag. Hennes uttrykk tyder på at hun kan ha mottatt en urovekkende eller forvirrende melding eller anrop.

Mobilkapring i Norge (Spoofing)

Mobilkapring, eller “spoofing”, er en svindelmetode som fortsatt er svært utbredt i Norge. Det går bedre i Norge enn andre steder som S...

Mann i studio med et beskymret utrykk. Teskten iPhone 15 står skrevet i banneret

iPhone 15 – Alt som er nytt

Alt som er nytt med iPhone 15. Se videoen under her 👇

Kvinner sitter og holder en mobiltelefon i mens hun smiler til kamera, teskten sånn bruker du chilimobil-appen vises i stort skrift

Chilimobil-appen — Sånn bruker du den

Her er vår video-guide for hvordan du bruker Chilimobil-appen.

Mann slapper av på en seilbåt med mobilen i hånden, bildet er tatt fra personen sitt perspektiv

Mobildata på ferie i utlandet

Alle har hørt historiene om store regninger for mobildata når man kommer hjem fra ferie i utlandet. Dette er heldigvis en problemstilling som er i ...

Skjermbilde av nye chilimobil.no nettstedet

Ny nettside

Vi har gjort en liten vårrengjøring på nettsiden, så hvis du ikke kjenner deg helt igjen, er dette hvorfor!

Kvinne sitter i en sofa på hytten og leser et magasin

Endelig bredbånd til hyttevennlig pris!

Hos Chilimobil betaler du lite, uansett om du er sjelden eller ofte på nettet. Hos andre er det full pris uansett.

Samsung X Chilimobil

Chilimobil blir en del av Samsung sin store E-commerce satsning i det skandinaviske markedet.

Chilimobil kåret til billigste mobilabonnement i 2 av 3 kategorier.

I Dinsides nyeste test for september 2021 er vi kåret til billigst i 2 av 3 kategorier. Under billigst per gigabytenivå vinner hele 6 av våre 7 abo...

Kraftriket og Chilimobil samarbeid 🌶 + ⚡

Chilimobil og Kraftriket utfordrer de etablerte aktørene gjennom et unikt samarbeid. Partene har utviklet en løsning som tilbyr Chilimobil-kunder s...

Vi øker datamengden, igjen og igjen!

Vi gjorde en stor justering på 3 av våre abonnement tilbake i februar. Nå gjør vi det igjen på 2 til. Mer data!

Komplett guide til hvordan få de billigste mobilabonnementene

Vet du hvordan du velger ut et billig mobilabonnement? Det finnes mange ulike alternativ der ute, enten man er en eller flere. Noen av dem er skred...

Sikkerhet på nettet – Pass på i disse korona-tider

Norske myndigheter har advart mot at kriminelle og andre aktører kan utnytte situasjonen som har oppstått i kjølvannet av korona-epidimien. Pass li...

Hvordan rengjøre mobilen? – Dette gjør du

Det er forskjellige måter å vaske mobilen på, men mobilprodusentene er litt tilbakeholden på hvilke produkter de mener du bør bruke.

Vi er åpen – Våre tiltak mot Korona

Vi følger anbefalinger fra myndighetene for å unngå spredning av korona-viruset. Dette gjelder også vår partner på mobilnett, Telia, og våre andre ...

5G – Hva er det, hva betyr det og når kommer det?

Det blir raskere, sikrere – og flere ting kobles til nettet

Lokketilbud på mobilabonnement – smart?

I norsk mobilbransje utsettes forbrukerne stadig vekk for fristende lokketilbud fra forskjellige mobiloperatører. Er det smart å benytte seg av dis...

Lansering av Tvilling- og Data-SIM

Trenger du Tvilling- eller Data-SIM? Du kan enkelt bestille dette på Min Side eller i MinChili-appen nå.

Chilimobil – nå med fri data til bedrifter!

For et drøyt år siden lanserte Chilimobil det aller første mobilabonnementet med fri data for privatpersoner. Nå gjør vi det samme i bedriftsmarked...

Skifte mobilabonnement på 1-2-3

Slik bytter du mobilselskap – i tre steg

Chilimobil-kunder bruker mest mobildata i Norge

Dobbelt så mye databruk!
Det er ingen tvil om at Chilimobil har laget mobilabonnementer som passer for deg som bruker mye mobildata.