Sikkerhet på nettet – Pass på i disse korona-tider

Norske myndigheter har advart mot at kriminelle og andre aktører kan utnytte situasjonen som har oppstått i kjølvannet av korona-epidimien. Pass litt ekstra på. Her er noen tips.

Chilimobil - 25. mars 2020

Nettfiske – stjeling av dine personopplysninger (phishing)
Nettfiske er forsøk på å stjele for eksempel dine passord, fødselsnummer, og kredittkortnummer. Dette kan være kriminelle som prøver å få deg til å klikke på lenker de har sendt deg på SMS og e-post. Sjekk hvem avsenderen er før du klikker på en lenke og legger igjen personopplysninger!

«Flere sikkerhetsselskaper har rapportert om kampanjer som bevisst benytter korona-tematikk i utsendelse av phishing-angrep, og det er mulig omfanget av slike kampanjer vil øke i tiden fremover. I noen tilfeller har falske nettsider blitt opprettet med det formål å spre skadevare eller stjele brukernavn og passord fra de som besøker siden.» Sitat fra Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NCSC) / Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Anrop fra falske nummer (spoofing)
Vi og de andre mobilselskapene i Norge har mottatt meldinger fra kundene om anrop fra falske, norske nummer, foretatt fra utlandet. Sikkerhetseksperter kaller dette «spoofing». Svindlerne har teknisk utstyr som gjør at de kan sette et norsk nummer på samtalen. Mobiloperatørene jobber fortløpende med å sperre de man får melding om.

Dersom du mener at dette er en svindler som utgir seg for å være en annen, så legg på samtalen. Dersom du er i tvil om personen som ringer deg er riktig, så legg på og ring tilbake på nummeret det er ringt fra. Dersom du ringer tilbake til et norsk nummer, så vil samtalen bli sendt til den som faktisk eier nummeret. Eventuelt kan du sende en SMS til personen, for å sjekke om det var vedkommende som ringte deg.

Merk at myndighetene – det vil si kommunen, Staten, helsemyndighetene, Helsedirektoratet, Helse Norge eller andre, IKKE ringer deg opp personlig. De vil ikke ringe deg opp og be deg oppgi personopplysninger og/eller kortinformasjon over telefon, om det gjelder korona eller ei. Her er det viktig å være på vakt.

NB. Ikke ring tilbake til personer i utlandet, dersom du er i tvil. Du kan risikere å ringe til en dyr destinasjon, der samtalen vil koste deg mye.

Oppdater programvaren
Det er lurt å sikre mobiltelefonen og datamaskin ved å laste ned siste versjon av programvaren. Hackere forsøker å finne svakheter i programvaren. Microsoft, Apple, Google, med flere jobber hele tiden med å lage oppdateringer som fjerner sikkerhetshull.

Du har sikkert tenkt flere ganger at «må jeg kjøre en ny oppdatering, jeg har jo akkurat oppdatert maskinen eller mobilen min». Men da har nok et nytt sikkerhetshull blitt funnet, fikset, og dermed er det nødvendig å oppdatere på ny. Selv om du akkurat gjorde en oppdatering. Det er derfor du ofte hører at enhetene dine bør være oppdaterte. Har du en oppdatert enhet med de siste sikkerhetsfiksene er det mye vanskeligere for inntrengere å ta over din enhet eller få tak i dine personopplysninger.

Noen oppdateringer tar lenger tid enn andre, og kan være lurt å gjøre utenfor arbeidstiden.

Passord
Tenk på om passordene du benytter er sterke nok. Det finnes mange vanlige mønster på hvilke passord folk flest bruker. Her er en liste over ting som inntrengere på nettet vet er veldig vanlig å bruke som en del av et passord.

  • Eget navn, eller barnas navn.
  • Fødselsdatoer til seg selv eller familiemedlemmer.
  • Telefonnummer.
  • Gateadresse eller område personen bor i.
  • Årstall. «2019» som en del av et passord for kontoer laget i 2019.
  • Bedriftsnavn for bedriftskontoen.
  • 123-

Kjenner du deg igjen en eller flere av punktene? I så fall anbefaler vi deg å bytte passord omgående.

Det fins anerkjente passordprogrammer, som lar deg lagre og administrere dine passord. Det gir deg muligheten til å ha sterke og lange passord. Og du slipper å lagre alle passordene i et Excel-dokument, som i seg selv er en sikkerhetsrisiko. Eksempler på passordprogrammer og mer informasjon:

Lastpass – lastpass.com
1Password – 1password.com

Tofaktorautentisering
Dette er en metode for å bekrefte brukerens påståtte identitet ved å bruke en kombinasjon av to forskjellige faktorer:

  1. Noe du vet (passord, fødselsnummer, PIN-kode)
  2. Noe du har (mobil, e-post, kodebrikke, BankID)

Et godt eksempel på tofaktorautentisering er å ta ut penger fra en minibank; bare riktig kombinasjon av et bankkort (noe brukeren har) og en PIN-kode (noe brukeren vet) gjør at transaksjonen kan gjennomføres.

Med tofaktorautentisering må da en potensiell inntrenger ha både ditt passord og din mobil, e-post eller kodebrikke for å kunne logge inn på din konto. Det gjør sannsynligheten for at noen får tilgang til din konto, mye lavere.

Google, Facebook, Microsoft, med flere, har nå tilgang til tofaktorautentisering på deres kontoer. En av de beste sikkerhetstiltakene en kan gjøre på nett er å ha tofaktorautentisering på alle e-postkontoer. E-postene våre er som oftest tilknyttet til alle de andre kontoene vi har.

Google tilbyr en gratis app for tofaktorautentisering – Google Authenticator. Dersom tjenestene du benytter støtter å benytte Google Authenticator, så anbefaler vi det.

Hjemmekontor
Oppdater programvaren på enhetene dine og benytt sterke passord (se over).

Benytt sikre løsninger med VPN (kryptering), dersom du sitter på hjemmekontor og skal koble deg opp til jobben.

Her er en lenke til et innlegg om forskjellige videokonferanseløsninger du kan benytte: Tek.no →

Dersom du skal dele filer med andre er Google Docs en veldig god løsning. En del har tilgang på fildeling med Sharepoint (Office365) gjennom jobben.

Falske nyheter
Vær også oppmerksom på falske nyheter på nett, der enkelte prøver å spre feilinformasjon.

Aktuelt fra Chilimobil

Kvinne i førersetet til en bil som bruker en mobiltelefon i fanget. Over bildet er det en rød tekstboks med hvit skrift som sier "10 200 kr i bot" og under den står det "Her er reglene som gir deg bot"

10 200 kr i bot for å bruke mobilen i bilen

Boten har økt — men hva er egentlig lovlig og hva gir deg bot? Se videoen under👇

Bildet viser en kvinne som er smilende og presenterer en mobil i et videoformat. Det er en stor tekst som sier "Alt nytt på 4 minutter", som antyder at videoen er en rask gjennomgang eller oppdatering. En annen tekst som sier "Samsung Galaxy S24" tyder på at smarttelefonen som vises er den nyeste modellen fra Samsungs Galaxy-serie. Bakgrunnen er nøytral og inneholder elementer av interiørdesign som en plante, hvilket gir en uformell og vennlig atmosfære.

Samsung S24 kommer til å selge mer enn iPhone?

Her er alt nytt om Samsung Galaxy S24, S24+ og S24 Ultra. Se videoen under her 👇

Knust mobil faller i regnet mot steinfliser på bakken

Skadeforsikring

1 måned gratis med mobilforsikring fra Chilimobil. Deretter kun 69,-/mnd. Du kan forsikre både gamle og nye mobiler.

På venstre side av bildet er det en overskrift i hvit tekst som sier "De 5 vanligste IT-spørsmålene du får under julemiddagen". Til høyre for teksten er det logoen til "Chili mobil". I midten av bildet er det en utklipp av en kvinne med blondt hår, iført en rød julegenser med julepynt på. Hun ser ut til å være i en samtale eller presentasjon, og holder papirer og en kopp. Bakgrunnen er monokrom med forskjellige nyanser av rød og noen abstrakte mønstre eller effekter som gir en festlig følelse.

5 IT-spørsmål du får under julemiddagen

Her er de 5 vanligste IT-spørsmålene som kommer opp til jul og hvordan du løser dem. Se videoen under her 👇

En bekymret kvinne med krøllete hår og en lys rosa genser ser forvirret og frustrert ut mens hun stirrer på mobiltelefonen sin. Hun står utendørs ved siden av en grå vegg på en solfylt dag. Hennes uttrykk tyder på at hun kan ha mottatt en urovekkende eller forvirrende melding eller anrop.

Mobilkapring i Norge (Spoofing)

Mobilkapring, eller “spoofing”, er en svindelmetode som fortsatt er svært utbredt i Norge. Det går bedre i Norge enn andre steder som S...

Mann i studio med et beskymret utrykk. Teskten iPhone 15 står skrevet i banneret

iPhone 15 – Alt som er nytt

Alt som er nytt med iPhone 15. Se videoen under her 👇

Kvinner sitter og holder en mobiltelefon i mens hun smiler til kamera, teskten sånn bruker du chilimobil-appen vises i stort skrift

Chilimobil-appen — Sånn bruker du den

Her er vår video-guide for hvordan du bruker Chilimobil-appen.

Mann slapper av på en seilbåt med mobilen i hånden, bildet er tatt fra personen sitt perspektiv

Mobildata på ferie i utlandet

Alle har hørt historiene om store regninger for mobildata når man kommer hjem fra ferie i utlandet. Dette er heldigvis en problemstilling som er i ...

Skjermbilde av nye chilimobil.no nettstedet

Ny nettside

Vi har gjort en liten vårrengjøring på nettsiden, så hvis du ikke kjenner deg helt igjen, er dette hvorfor!

Kvinne sitter i en sofa på hytten og leser et magasin

Endelig bredbånd til hyttevennlig pris!

Hos Chilimobil betaler du lite, uansett om du er sjelden eller ofte på nettet. Hos andre er det full pris uansett.

Samsung X Chilimobil

Chilimobil blir en del av Samsung sin store E-commerce satsning i det skandinaviske markedet.

Chilimobil kåret til billigste mobilabonnement i 2 av 3 kategorier.

I Dinsides nyeste test for september 2021 er vi kåret til billigst i 2 av 3 kategorier. Under billigst per gigabytenivå vinner hele 6 av våre 7 abo...

Kraftriket og Chilimobil samarbeid 🌶 + ⚡

Chilimobil og Kraftriket utfordrer de etablerte aktørene gjennom et unikt samarbeid. Partene har utviklet en løsning som tilbyr Chilimobil-kunder s...

Vi øker datamengden, igjen og igjen!

Vi gjorde en stor justering på 3 av våre abonnement tilbake i februar. Nå gjør vi det igjen på 2 til. Mer data!

Komplett guide til hvordan få de billigste mobilabonnementene

Vet du hvordan du velger ut et billig mobilabonnement? Det finnes mange ulike alternativ der ute, enten man er en eller flere. Noen av dem er skred...

Sikkerhet på nettet – Pass på i disse korona-tider

Norske myndigheter har advart mot at kriminelle og andre aktører kan utnytte situasjonen som har oppstått i kjølvannet av korona-epidimien. Pass li...

Hvordan rengjøre mobilen? – Dette gjør du

Det er forskjellige måter å vaske mobilen på, men mobilprodusentene er litt tilbakeholden på hvilke produkter de mener du bør bruke.

Vi er åpen – Våre tiltak mot Korona

Vi følger anbefalinger fra myndighetene for å unngå spredning av korona-viruset. Dette gjelder også vår partner på mobilnett, Telia, og våre andre ...

5G – Hva er det, hva betyr det og når kommer det?

Det blir raskere, sikrere – og flere ting kobles til nettet

Lokketilbud på mobilabonnement – smart?

I norsk mobilbransje utsettes forbrukerne stadig vekk for fristende lokketilbud fra forskjellige mobiloperatører. Er det smart å benytte seg av dis...

Lansering av Tvilling- og Data-SIM

Trenger du Tvilling- eller Data-SIM? Du kan enkelt bestille dette på Min Side eller i MinChili-appen nå.

Chilimobil – nå med fri data til bedrifter!

For et drøyt år siden lanserte Chilimobil det aller første mobilabonnementet med fri data for privatpersoner. Nå gjør vi det samme i bedriftsmarked...

Skifte mobilabonnement på 1-2-3

Slik bytter du mobilselskap – i tre steg

Chilimobil-kunder bruker mest mobildata i Norge

Dobbelt så mye databruk!
Det er ingen tvil om at Chilimobil har laget mobilabonnementer som passer for deg som bruker mye mobildata.